In de GGZ wereld zijn er twee erkende EFT richtingen:

  1. Emotionally Focused Therapy bedoeld voor relatietherapie van volwassenen (Sue Johnson)
     
  2. Emotion Focused Therapy  bedoeld voor het werken met volwassen individuen (Robert Elliott, Jean Watson)

klik op de blauwe link hierboven voor meer info over EFT relatietherapie of individuele therapie

In beide richtingen ben ik opgeleid. EFT gaat over emotietheorie en is gebaseerd op een intensieve, zorgvuldige analyse van de betekenissen van emoties die bij de persoonlijke beleving en verandering in psychotherapie een rol spelen.
In emotiegerichte therapie worden emoties gezien als drijvende kracht in ons leven.
Uitgangspunt is dat inzicht in emoties niet alleen de acceptatie, expressie en regulatie van emoties bij cliënten bevordert, maar uiteindelijk ook leidt tot het bereiken van blijvende therapeutische verandering. Dit geldt zowel voor relatietherapie als voor individuele therapie.
Beide richtingen, relatietherapie en individuele therapie, zijn gebaseerd op de laatste nieuwe inzichten omtrent emoties, verkregen uit de recente inzichten uit de neurowetenschappen.
Recent onderzoek naar hersenstructuren die bij emoties een rol spelen, heeft het inzicht in de aard en deelprocessen van emoties aanzienlijk verscherpt.
Quote: Aan het cognitieve van de hersenen moet de beleving van de ziel worden toegevoegd en daar zijn emoties belangrijk in (Arnold Bennett).

Daarnaast bestaat er ook nog een andere afkorting van EFT, te weten Emotion Freedom Techniques, wat een lichamelijk behandelvorm vorm is, en lijkt op EMDR. Door te tikken op bepaalde plekken van het lichaam zouden klachten verminderen. Deze vorm gebruik ik NIET voor relatietherapie of individuele therapie.