Persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit, spiritueel zijn, intuitie, hebben in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord spiritualiteit wordt op vele manieren gebruikt en misbruikt, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.

Wat is zingeving
Zingeving, zin van het leven, zelfontplooiing, jezelf zijn, intuitieve ontwikkeling, zijn grotere klussen die een verschuiving geven van je persoonlijkheid naar je innerlijke zelf, anders gezegd “kleine zelf”. Het gaat over bezieling en dat heeft een positieve impact op je gelukservaring. Zingeving, spiritualiteit, intuitie, is een zoektocht naar de bedoeling of het doel van het leven. Dat doel is niet altijd direct duidelijk. Door er achter te komen wat je doelen niet zijn krijg je meer focus en inzicht, wie je ten diepste wel bent. Daardoor wordt het werkelijke doel steeds meer zichtbaar. Ik kan je begeleiden bij het vinden van je doel en zingeving en daarmee je ontwikkeling.

Zingeving en de persoonlijkheid
Zingeving, spiritualiteit, intuitie, zijn een uitdaging omdat de persoonlijkheid denkt dat de wereld zonder hem niet kan bestaan. Dat is gedeeltelijk waar. De persoonlijkheid bestaat uit vele deelpersoonlijkheden, ook wel subpersonen genoemd. Je kunt niet leven zonder deze subpersonen. Je hebt je subpersonen nodig om in de wereld te staan, te handelen. Het gaat er echter om wie de leiding heeft. Ik kan je begeleiden om onderscheid te gaan maken tussen subpersonen en het “kleine zelf”, zodat je meer in contact komt met de potentie die in je verscholen ligt en hierdoor duidelijk meer levensgeluk kunt ervaren, meer jezelf wordt. Hierdoor blijf je minder hangen in onprettige ervaringen zonder deze te verdringen. Je surft als het ware van de ene ervaring of emotie naar de andere, net als een surfer die zich door een golf laat meenemen, maar er niet door overspoeld wordt. Zingeving en spiritualiteit blijven echter een leven lang een zoektocht door de veranderde omstandigheden van het leven, die ons iedere keer weer opnieuw in verlegenheid kan en zal brengen. Meditatie (mindfulness) kan ons daarbij helpen. Je zult dus bewuster en meer jezelf moeten zijn om niet iedere keer opnieuw in het zelfde gat te vallen. Dat gaat ook zonder begeleiding, maar het duurt dan vele malen langer en is daarnaast minder gericht.

Paradigma
Het basis idee waar het om gaat is: wie stuurt datgene wat je doet aan. Ben je dat zelf of is dat een dominante subpersoon, die voor jou onbewust is. Door introspectie, geleide visualisatie en of meditatie (mindfulness) kun je meer los komen van je subpersonen. Je komt hiermee meer in contact met je “kleine zelf”, je kern. Het “kleine zelf” heeft geen gedachten of gevoelens, het ervaart, neemt waar. Het “kleine zelf” is te zien als een centrum van bewustzijn en wil en is een reflectie van het grote Zelf, een vonk van altruïstische liefde. Zo staan b.v. intuïtie en passie dichtbij het “kleine zelf”. Het “kleine zelf” heeft potentie om gezien te worden, maar dan moet dit niet versluierd worden door subpersonen, die vaak onbewust en autonoom aanwezig zijn en zodoende hun eigen regie voeren. Als je, als het ware, toeschouwer van je eigen subpersonen kunt zijn, kun je er voor kiezen welke subpersoon ingezet kan worden. Jij, handelend vanuit het “kleine zelf” wordt dan de regisseur van je eigen subpersonen, de deelpersoonlijkheden en niet een belangrijke subpersoon, zoals de harde werker, de heks, de controleur, de betweter, de pleaser, degene die altijd maar lief wil zijn, of vele andere, die de boventoon kunnen voeren. Het is als een toneelstuk waarin de regisseur bepaalt hoe het stuk en de scénes verlopen en niet de spelers zelf.

Zingeving, spiritualiteit, intuitie hebben in zijn kern niet alleen met jezelf te maken, maar hoe je vanuit jezelf onzelfzuchtig er voor anderen kunt zijn. Daarbij is het belangrijk dat jij je eigen grenzen stelt voor je eigen stabiliteit. Zonder je eigen grenzen raak je jezelf juist kwijt, dat is menselijk. Zingeving kan ons het geluk geven dat we altijd al zochten, zonder daarbij de realiteit van deze wereld uit het oog te verliezen.
In deze wereld is er pijn, daar kunnen we niet aan ontkomen. Je kunt pijn, het leven, ontvluchten. Daar zijn vele manieren voor en daar wordt je waarschijnlijk ziek en of ongelukkig van.
Pijn hoort bij het leven, maar als we pijn vastzetten, het niet laten stromen, er in blijven hangen dan wordt het lijden en ook daar kun je ziek van worden. Dat is de werkelijkheid. Het gaat om het vinden van een overstijgende balans tussen uiterste. Niet vechten, niet verdringen.
Hoe je dit kunt doen kan onderwerp zijn van onze gesprekken.

Zingeving kan ons in contact brengen met de enorme rijkdommen in ons en een beleving van immens geluk geven, als we ervoor durven te kiezen om meer te leven vanuit ons “kleine zelf”.

Te verwachten zijn:
– Beter inzicht in wie je bent en wie je eigenlijk niet bent, of dacht dat je was
– Meer zelfvertrouwen, zelfwaardering, innerlijke rust
– Meer leven vanuit eigen behoeften, interesses en talenten; je eigen kern
– Meer in de wereld staan, maar niet van de wereld zijn

Ik werk onder andere vanuit een visie van Psychosynthese. Volg de blauwe link voor meer informatie.

Spreekt mijn manier van werken je aan bel dan 0475-497021, maak online een afspraak of klik hier voor contact of informatie.

De praktijk is gelegen in het midden van de denkbeeldige driehoek: Roemond, Venlo, Weert.

Psychosynthese en EFT is de visie van waaruit ik als psychosociaal therapeut mijn therapie werk verricht.