Stress is normaal gesproken niet erg en kan zelfs positief zijn, zolang je er maar weer los van kunt komen. Niet meer los kunnen komen van de stress is een van de kenmerken van stress. Als het je bezig houdt, begint te malen of te piekeren, is het verstandig begeleiding te zoeken, zodat je niet verder wegzakt en het als maar erger wordt, tot aan een burn-out of depressie toe. Ik kan je leren omgaan met stress en daarbij begeleiden.
In de therapie gaan we kijken naar de wisselwerking tussen de eisen van de omgeving en de vermogens en behoeften die jij hebt en hoe je daar mee om kunt gaan.

We kijken in welke patronen je wellicht vast zit en op welke manier je daar het beste uit kunt komen, uitgaande van jouw kwaliteiten. Inzicht krijgen in je eigen handelen (bewust worden) is daarbij van groot belang. Hoe en waarom doe ik dat. Wat zijn mijn stress valkuilen. Door dat inzicht ben je beter in staat om met situaties om te gaan en deze wellicht te voorkomen. Je ziet hierdoor je eigen aandeel in het ontstaan van problemen en die problemen die er nu eenmaal zijn. Je gaat je vrijer voelen, want je kunt een keuze maken, er is een uitweg en daarmee wordt je minder beheerst door je gedachten en gevoelens.

Te verwachten zijn:
– Betere persoonlijke balans over langere tijd
– Meer zelfvertrouwen, zelfwaardering, innerlijke rust
– Meer leven vanuit eigen behoeften, interesses en talenten; je eigen kern
– Betere relaties

Verdere info over stress
Geestelijk kan te veel stress nervositeit, depressie, burn out, overspannenheid, (ook wel overwerkt zijn genoemd) en angststoornissen veroorzaken.
Stress is een vorm van spanning die in het lichaam en de geest optreedt ten gevolge van externe prikkels. Stress ontstaat vaak door werksituatie, soms in combinatie met privé omstandigheden.

Oorzaken van stress in de werksituatie kunnen zijn:

  • het werk (te veel werk, rol onduidelijkheid, rolconflict en verwachtingen)
  • de groep (relaties, conflict met collaga’s, onbillijkheid)
  • de organisatie ( communicatie, onzekerheid, conflict met de baas of leidinggevende)
  • veranderingsprocessen ( verantwoordelijkheid, processen en technologie)
  • loopbaan ( mid life, ontslag, ongewenste promotie, andere baan)
  • werkomgeving ( locatie, geluid en temperatuur)

Spreekt mijn manier van werken je aan bel dan 0475-497021, maak online een afspraak of klik hier voor contact of informatie.

Psychosynthese en EFT is de visie van waaruit ik als psychosociaal therapeut mijn therapie werk verricht.