Je voelt je bijna de hele dag neerslachtig, hebt bijna geen energie of belangstelling voor wat dan ook. Als dit aanhoudt is er waarschijnlijk sprake van een (milde) depressie.
Enkele andere symptomen of kenmerken als je depressief bent kunnen zijn:
– herhalende gedachten
– malende gedachten
– piekeren
– moedeloos voelen
– moeilijk kunnen concentreren
– slecht slapen of eten
– somber zijn
Je gevoelens of belevingen leiden vaak tot inactief worden en het hebben van negatieve gedachten. Je voelt je leeg, zwaarmoedig, komt er maar niet doorheen. Om uit deze neergaande spiraal te komen moet je actiever worden. Een belangrijke stap waar je achteraf blij mee zult zijn is door er over te gaan praten. Je verhaal kwijt kunnen bij iemand die je begrijpt, dat lucht op. Ik kan naar je luisteren, met je meevoelen en je daarbij begeleiden en richting geven.

Inzicht krijgen in je eigen handelen (bewust worden), de diverse deelpersoonlijkheden die je in je hebt (subpersonen) en op hun manier hun rol spelen, is daarbij een grote kracht. Het gaat er vaak niet om wat je zou moeten gaan doen, maar wat je beter kunt laten. Daar gaan we samen naar kijken. Er ontstaat op deze manier een keuze vrijheid om situaties of pijnlijke gevoelens anders te benaderen en er mee om te gaan. Je krijgt hiermee meer inzicht in je eigen aandeel in het ontstaan van problemen en die problemen die er nu eenmaal zijn. Je gaat je vrijer voelen en daarmee wordt je minder beheerst door je gedachten en gevoelens. Je valt niet zo vaak meer in hetzelfde gat.

Te verwachten zijn:
– Betere persoonlijke balans over langere tijd
– Meer zelfvertrouwen, zelfwaardering, innerlijke rust
– Meer leven vanuit eigen behoeften, interesses en talenten; je eigen kern
– Betere relaties

Verdere info over depressie
Mensen denken vaak dat depressies altijd veroorzaakt worden door nare ervaringen in het leven. Maar dat is niet altijd het geval, soms voelt iemand zich depressief zonder enige aanwijsbare reden. Depressies komen veel voor. Het is dus niet iets waar jij je voor hoeft te schamen, of wat verborgen moet worden. De ervaring leert dat er verschillende mogelijkheden zijn om een depressie te behandelen.

Bij de behandeling van een depressie gaat het in eerste instantie niet zo zeer om de oorzaak, maar meer om wat de depressie in stand houdt. In de therapie gaan we hier naar kijken en je krijgt handvatten om er mee om te gaan.

Als je depressief bent kom je niet meer toe aan dingen die je voorheen wel deed.
Actiever worden helpt in veel gevallen. Er over gaan praten met een deskundige is ook een vorm van actiever worden en het werkt! Door de begeleiding kom je psychisch in beweging. Je komt hiermee losser te staan van je depressie en daardoor wordt je minder beheerst de klachten.

Wat ook bij een depressie hoort is negatief denken, piekeren; bijna alles van de zwarte en zware kant benaderen. Een negatief beeld van je zelf en de wereld, minderwaardig voelen hoort daarbij:

 • ik stel toch niets voor, minderwaardigheid
 • ik kan niets
 • ik ben waardeloos
 • het leven stelt niks voor
 • Ik word nooit meer gelukkig

Het eerste stuk in de begeleiding gaat over het bewust worden van negatieve gedachten en gevoelens.

Je kunt leren om vanuit een andere positie naar jezelf te kijken, om op een meer realistische wijze tegen gebeurtenissen aan te kijken, die voor jezelf een positiever effect hebben. Door de emotionele pijn wordt je als het ware geblokkeerd.

Verschijnselen die bij een depressie horen zijn:

 • Neerslachtig
 • Geen belangstelling
 • Eetproblemen en veranderingen in gewicht
 • Moeilijk slapen of wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen.
 • Rusteloosheid of juist geremd zijn
 • Vermoeidheid, weinig energie
 • Gevoelens van waardeloosheid of groot schuldgevoel
 • Concentratieproblemen, vertraagd denken, besluiteloosheid
 • Terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding

Herken je 2 tot 5 van de genoemde kenmerkten dan is er wellicht sprake van een milde depressie.

Spreekt mijn manier van werken je aan bel dan 0475-497021, maak online een afspraak of klik hier voor contact of informatie.

Psychosynthese en EFT is de visie van waaruit ik als psychosociaal therapeut mijn therapie werk verricht.